На какво влияе диаметърът на контактните лещи?

В тази интересна статия разглеждаме какво е значението на диаметъра на контактните лещи.

 Съвети   Април 10, 2024

На какво влияе диаметърът на контактните лещи?

Когато лекарят ви избира какви лещи да ви предпише, той не се фокусира единствено върху диоптрите. Под внимание се вземат и други характеристики на очите, така че лещите не просто да помогнат за подобряване на зрението, но и да лежат удобно върху роговицата на окото. В следващите редове ще разгледаме на какво влияе диаметърът на контактните лещи, какво е базова кривина и как тези показатели влияят на сагиталния размер на коригиращите продукти.

Размер на контактната леща

Въпреки че лещите на пръв поглед изглеждат еднакви, те се различават не само по броя на диоптрите. Работата се състои в това, че контактната оптика е много прецизен инструмент, при избора на който, дори една десета от милиметъра има значение. Точният размер и форма на лещата осигурява плътно прилягане към окото, благодарение на което коригиращото средство ще стои стабилно, но няма да оказва натиск върху роговицата и да блокира свободното движение на слъзната течност по повърхността ѝ.

От Lensin.bg разглеждат какви характеристики имат лещите и как те са свързани помежду си:

·         Диаметър. Може да не е очевидно, но размерът на очите варира леко от човек на човек. Ето защо, за да се постигне идеално прилягане на лещите, при което няма да се причинява дискомфорт в очите, трябва да се вземе предвид този параметър. Диаметърът на лещата, това е разстоянието от единия ѝ край до другия. На опаковката на лещите този индикатор обикновено е отбелязан с буквите DIA;

·         Базова кривина. Този параметър отразява кривината на лещата и стойностите му зависят от формата на окото. Другото име за индикатора е радиус на кривината, а стойността му изразява нивото на изпъкналост на полусферата, която представлява лещата. На опаковката на лещите радиусът на кривината обикновено се отбелязва с буквите BC;

·         Сагитален размер. Той обозначава "дълбочината" на лещата. Измерва се като дължината на перпендикуляр, начертан от горната точка на дъгата на лещата към конвенционална равнина, свързваща нейните краища. Най-просто казано, това е височината на лещата, която се образува, ако тя се постави с краищата надолу върху равна повърхност. Разбира се, това е грубо определение, тъй като меките лещи се държат по различен начин върху плоскост и когато са поставени в окото. В последния случай материалът не се деформира под собственото си тегло.Това определение обаче най-ясно помага да се разбере концепцията за сагитален размер.

И трите стойности са взаимно свързани. Например, сагиталният размер на лещата намалява с увеличаване на диаметъра и намаляване на радиуса на кривината. Последните два показателя, съответно, също са свързани помежду си. При същия сагитален размер, увеличаването на диаметъра на лещата с 1 милиметър увеличава нейната базова кривина с 0,3 милиметра.

В този смисъл, характеристиките на контактните лещи не се изчерпват само с диоптрите. Те са всъщност сложна система от от геометрични параметри, които трябва да бъдат много точно изчислени, така че размерите на коригиращото средство да съвпадат напълно с размерите на конкретно око.

Ето защо е толкова важно да се определят правилните стойности на тези показатели за човешките очи и да не се правят грешки при избора на контактна оптика. Контактни лещи могат да се назначат само от очен специалист след обстоен преглед. Впоследствие лещите могат да се закупят дори онлайн с издадената рецепта.

Copyright © 2024 Chivasdesk. All Right Reserved.
Powered by Bludit - Theme By BlThemes