Мединила Магнифика – какво трябва да знаете за това страхотно цвете?

Мединила магнифика е едно от най-прекрасните цветя, което може да краси дома ви. Прочетете всичко, което ви е нужно да знаете за него в нашата статия.

    Октоври 10, 2022

Мединила Магнифика – какво трябва да знаете за това страхотно цвете?

Растението Medinilla magnifica е епифит, произхождащ от Филипините. Расте като цъфтящо растение върху епифити и е много популярно сред колекционерите на растения. Този вид цъфти два пъти годишно и е податлив на кореново гниене.

Medinilla magnifica е епифит

Мединилата е епифит, роден в тропическия свят. Това означава, че може да живее както на сухо, така и на влажно място. Изисква подобни грижи като другите епифити, включително тропическите орхидеи. Ако са  правилно обгрижвани, мединилите ще процъфтяват с години. Неподходящите условия ще накарат растението да цъфти по-рядко, а листата може да пожълтяват или да паднат. Те изискват ярка, непряка светлина. Въпреки това, те се отглеждат най-добре далеч от пряка слънчева светлина, за да се предотвратят повреди.

Родът Medinilla съдържа над 200 различни вида и подвида. Тези растения най-често се отглеждат като домашни растения, тъй като предпочитат топли температури и по-високи нива на влажност, но ще понасят по-ниска влажност за кратки периоди. Един сорт, Medinilla magnifica, е кръстен на краля на Белгия, който го култивира в своята кралска консерватория.

Цвете Мединила Магнифика - епифит

Цъфти два пъти годишно

Medinilla magnifica се нуждае от светли и слънчеви места за цъфтежа си. Растението може да понася малко сутрешна и следобедна сянка през зимата, но трябва да се пази от пряка слънчева светлина през топлия сезон. Можете да го поставите на перваз на прозорец, светофар или здрава табуретка близо до прозорец, за да получава непряка слънчева светлина. Ако обаче слънцето е твърде ярко за растението, то може да изсъхне и да умре.

Тази ефектна мединила е лесна за грижи и расте на закрито. Може да се размножава от върховете на стъблото. Уверете се, че поддържате почвата влажна. В противен случай може да страда от кореново гниене, преждевременно падане на листата и пожълтяване. За да намалите тези проблеми, можете да напръскате растението с вода, за да предотвратите развитието на гъбички.

Цвете Мединила Магнифика - цъфтеж

Уязвимо е на кореново гниене

Medinilla magnifica е податлива на кореново гниене и трябва да се отглежда в хладна и влажна среда. В естественото си местообитание расте до 152 см височина, но няма да стане по-високо от 90 см като стайно растение. Правилната грижа и правилното поливане могат да предотвратят гниене на корените и преждевременно падане на листата.

Брашнестите червеи могат да атакуват растенията Мединила, като изсмукват соковете от листата. Това води до извиване на листата и некротизиране на растението. Инсектицидите са добър начин за борба с този вредител. Водните спрейове също са ефективни при задържането на тези досадни насекоми.

Това е взискателно стайно растение

Мединила Магнифика е едно от най-популярните стайни растения. Това е издръжливо растение, което се нуждае от минимални грижи. Растението ще произведе много цветя и е лесно да се умори. Ще се възползва и от торене и резитба. Внимавайте обаче да не отрежете растението твърде много.

Цвете Мединила Магнифика - отглеждане

Medinilla magnifica се нуждае от топли и влажни условия през цялата година. За разлика от други стайни растения, това растение не понася температури под 15 градуса по Целзий, което го прави идеалното стайно растение за тропически климат. Ще расте най-добре, когато се държи на слънчев прозорец или в топло легло, но трябва да се пази от студените зимни месеци.

Преди покупка на цвете Мединила цена е най-обмисляният фактор от потребителите. Ще ви зарадваме, като ви кажем, че в Бутик Жардин ще откриете страхотни цени – между 30 и 50 лв. за добре развито и цъфтящо растение.

Copyright © 2024 Chivasdesk. All Right Reserved.
Powered by Bludit - Theme By BlThemes