Какво трябва да знаете за автомобилното двигателно масло

Прочетете всичко, което трябва да знаете за автомобилното масло.

 Съвети   Ноември 22, 2022

Какво трябва да знаете за автомобилното двигателно масло

Независимо дали търсите ново моторно масло за автомобил или сменяте маслото в колата си, има няколко неща, които трябва да знаете. Те включват степента на вискозитет, вида на двигателя, който имате и дали трябва да използвате синтетично или конвенционално масло.

Синтетично срещу конвенционално масло

Независимо дали преминавате от конвенционално към синтетично масло или обратното, има няколко неща, които трябва да знаете. Трябва да сте запознати с различните видове масла, както и с техните графици за поддръжка. Може дори да искате да попитате механик кой тип е най-подходящ за вашето превозно средство.

Изборът между синтетично и конвенционално моторно масло за автомобили зависи от вашите навици на шофиране и качеството на маслото, което използвате. Ако шофирате в горещ климат, ще ви трябва синтетика, която може да издържи на високи температури. Можете също така да изберете синтетика, която е устойчива на окисление.

Повечето производители на автомобили препоръчват конвенционално масло за своите автомобили. Въпреки това, те също така препоръчват използването на синтетично масло, ако имате автомобил, ориентиран към производителността. Това масло е направено от специален вид базово масло и съдържа добавки за повишаване на производителността и защитата.

Какво трябва да знаете за автомобилното двигателно масло - видове

Цената на синтетичното масло може да бъде малко по-висока, но ще издържи по-дълго от конвенционалното масло. Пълната синтетика с добро качество може да издържи от 10 000 до 25 000 км между смените на маслото.

Оценка на вискозитета

Изборът на правилния вискозитет на маслото за автомобилни двигатели е важен за здравето и защитата на двигателя. Моторните масла с нисък вискозитет компрометират защитата на двигателя. Използването на правилното моторно масло може да увеличи живота на двигателя и да подобри производителността.

Вискозитетът на маслото е мярка за съпротивлението, което маслото трябва да тече през двигателя. По-голямото число показва по-гъсто масло. Това означава по-малко триене и по-малко износване на двигателя. Това също означава, че маслото може да тече по-лесно през двигателя при ниски температури.

Оценката на вискозитета на маслото се основава на скалата API 1509. Тази скала измерва вискозитета както при горещи, така и при ниски температури. Тези тестове се провеждат при температури, вариращи от 37 градуса по Целзий до 98 градуса по Целзий.

Какво трябва да знаете за автомобилното двигателно масло - вискозитет

По-ниското число показва по-рядко масло, което тече по-лесно при ниски температури. Това позволява по-лесен поток на маслото при стартиране, по-малко работа на сухо и по-малко износване на двигателя. По-високото число показва по-гъсто масло, което повишава вътрешните работни температури, смазва по-добре и защитава компонентите на двигателя по-добре.

Масло за автомобили с голям пробег

Изборът на правилното масло за вашия автомобил с голям пробег може да помогне за подобряване на производителността и да удължи живота на вашия автомобил. Има много различни видове масла, които се предлагат, включително синтетични и полусинтетични. Синтетичното моторно масло осигурява по-добра защита на вашия двигател при различни условия. Няма да изтънее при екстремни ниски или високи температури.

Много масла за голям пробег съдържат добавки за уплътнения, които спомагат за безпроблемната работа на вашия двигател. Тези добавки работят за увеличаване на гъвкавостта и възстановяване на формата на уплътненията на вашия двигател. Те също така помагат за защита срещу течове.

Уплътненията започват да се разхлабват с напредване на възрастта. Тези течове могат да причинят проблеми с вашия автомобил. Масло с голям пробег с балсам за уплътнения може да помогне за предотвратяване на течове.

Какво трябва да знаете за автомобилното двигателно масло - за голям пробег

Повечето масла за голям пробег са формулирани за двигатели с пробег от 120 000 км или повече. Използването на масло с по-високи нива на вискозитет може да помогне на вашия двигател да работи по-дълго.

В допълнение към поддържането на безпроблемната работа на двигателя, маслата с голям пробег могат да помогнат за предотвратяване на течове и изгаряне на масло. Те съдържат специални сгъстители, почистващи препарати и антиоксиданти, за да поддържат вашия двигател чист и здрав. Те също могат да помогнат за намаляване на триенето и износването на вашия двигател.

Масло за дизелов двигател

Използването на масло за дизелов двигател е чудесен начин да увеличите ефективността на вашия автомобил. За разлика от маслото за бензинови двигатели, дизеловото масло е по-гъсто и има повече добавки. Това го прави идеален за тежкотоварни камиони и други превозни средства. Освен това помага за предотвратяване на износването на компонентите на вашия автомобил.

Маслото за дизелов двигател се предлага в две форми, синтетично и конвенционално. Конвенционалното масло обикновено се прави от естествени съставки, докато синтетичното масло съдържа различни смеси от добавки.

Какво трябва да знаете за автомобилното двигателно масло - за дизел

Маслото за дизелов двигател е формулирано със специални добавки, които помагат за предотвратяване на износването на вашия автомобил. Добавките са предназначени да управляват страничните продукти от горенето и да абсорбират повече влага.

Вискозитетът на маслото също е важен фактор. В зависимост от двигателя и неговите модификации, вашият автомобил може да изисква по-висок клас на вискозитет.

В дизеловото масло има и много добавки, които подобряват защитата от корозия. Тези добавки спомагат за абсорбирането на повече влага и сажди. Те също така подобряват способността на маслото да устои на образуването на пяна. Това помага на вашия двигател да работи гладко и с максимална производителност.

За моторно масло цена е фактор, който много потребители обмислят внимателно. Консултирайте се с различни магазини, за да избегнете да закупите некачествено масло само за да спестите малко пари. Например, в Car Expert, ще ви консултират професионално, за да направите най-добрия избор.

Copyright © 2024 Chivasdesk. All Right Reserved.
Powered by Bludit - Theme By BlThemes