Какви са първите признаци на бъбречни проблеми?

Complete the description of the article for a correct work of the theme

 Здраве   Януари 12, 2023

Какви са първите признаци на бъбречни проблеми?

Когато усетите първите признаци на бъбречни проблеми, е добре да посетите лекар, за да се прегледате. Някои от симптомите на тези състояния включват гадене, повръщане, мускулни крампи, ранно сутрешно уриниране и задържане на натрий.

Гадене и повръщане рано сутрин

Ако установите, че не можете да спите, страдате от болки в гърба или врата или страдате от инфекция на пикочните пътища, може да имате проблем с бъбреците. Трябва незабавно да потърсите медицинска помощ.

Проблемите с бъбреците обикновено са безболезнени, въпреки че могат да причинят дискомфорт. Те засягат бъбреците, които са разположени от двете страни на гръбначния стълб. Тези органи филтрират кръвта, за да създадат урина и да премахнат отпадъците. Дефектният или повреден бъбрек може да направи урината пенлива и гъста. Това може също да доведе до излишни течности и натрупване на натрий в тялото, което може да причини високо кръвно налягане.

Друг често срещан симптом на бъбречно заболяване е загубата на апетит. Хората с бъбречна недостатъчност имат по-малко еритропоетин, хормон, който казва на тялото да произвежда червени кръвни клетки, пренасящи кислород. Това намалява енергийните нива, като кара човек да се чувства уморен, замаян и забравящ.

Повече информация, открийте на - ОБУЧИТЕЛНО ВИДЕО: ОТКРИЙ БЪБРЕЧНОТО ЗАБОЛЯВАНЕ РАНО

Суха и сърбяща кожа

Чест признак на бъбречно заболяване е сухата и сърбяща кожа. Ако забележите този симптом, трябва да го изследвате, за да разберете дали това наистина е симптом на бъбречно заболяване. Това е сериозен здравословен проблем, затова не бива да се игнорира. Важно е да сте нащрек, защото има много възможни симптоми.

Първо, ще забележите, че кожата ви е изключително суха. Може също да забележите бели петна по кожата си. Това е така, защото бъбреците ви не премахват отпадъците от тялото ви. Тези отлагания могат да преминат през кожата и да причинят сърбящи петна. Може също да забележите кръв в урината си. Кръвта в урината може да показва, че бъбреците ви не работят правилно.

Разпенена урина

Ако изпитвате пенеста урина, може да сте изложени на риск от бъбречно заболяване. Има много различни причини за това състояние. Най-доброто нещо, което можете да направите, е да го обсъдите с вашия лекар. Това ще ви помогне да определите дали това е симптом на друг проблем или е ранен признак на бъбречно заболяване.

Разпенената урина, може да бъде симптом на няколко заболявания, включително диабет и високо кръвно налягане. Може да бъде причинено и от някои лекарства. Например НСПВС и химиотерапевтичните агенти могат да причинят пенеста урина.

За да диагностицира правилно проблем, вашият лекар ще извърши физически преглед и може да проведе други тестове. Те включват тест за урина, кръвен тест и образни тестове за оценка на вашите бъбреци.

Мускулни крампи

Мускулните крампи могат да са признак за проблеми с бъбреците. Бъбреците са важни органи, които филтрират около 200 литра кръв всеки ден. Бъбреците също помагат за отстраняването на отпадъците от тялото. Болният бъбрек може да причини натрупване на токсини в кръвта. Тези токсини могат да причинят мускулни болки и умора. Те също могат да попречат на съня. Освен спазми, други симптоми на бъбречно заболяване включват гадене, загуба на памет и проблеми с концентрацията.

Когато бъбреците не работят правилно, те могат да отделят протеин в урината. Това води до подпухналост около очите и краката. Ако протеинът в урината не се филтрира, това може да причини камъни в бъбреците.

Задържане на натрий

При здрав бъбрек, органът филтрира половин чаша кръв на минута. Ако бъбреците се увредят или не функционират правилно, те може да не са в състояние да отстранят достатъчно вода и сол от тялото. Това може да доведе до задържане на течности.

Солта е минерал, намиращ се в тялото, и помага на клетките да поддържат баланс на водата в тях. Твърде много натрий може да допринесе за високо кръвно налягане и риск от сърдечна недостатъчност. Бъбреците са органи с форма на боб, разположени близо до средата на гърба и от всяка страна на гръбначния стълб. Те са отговорни за поддържането на костите и тъканите здрави. Тези органи също участват в производството на урина.

Лупусен нефрит

Ако сте пациент с лупус, имате висок риск от бъбречни проблеми. Вашият доставчик на здравни услуги трябва да отдели време, за да поговори с вас за рисковете и да ви помогне да вземете правилните решения. Бъбречните проблеми могат да се лекуват с лекарства и промени в начина на живот. Лекарствата се използват за намаляване на възпалението, понижаване на кръвното налягане и защита на бъбреците. Промяната на вашата диета и план за упражнения също може да помогне.

Copyright © 2024 Chivasdesk. All Right Reserved.
Powered by Bludit - Theme By BlThemes