Историята на хляба

Прочетете повече за историята, състава и методите на приготвяне на хляба в Древността и сега.

 Съвети   Октоври 20, 2022

Историята на хляба

Историята на хляба е изпълнена с изобретения и промени. Научете произхода на хляба, съставките, използвани при печенето, и съвременните методи на производство. След това се пригответе да изпечете свой собствен хляб! Тези изобретения промениха начина, по който се наслаждаваме на хляба днес.

Изобретения в печенето

Хлябът се е променил драстично през последните няколко века и едно от най-важните изобретения е стоманената валцова мелница. Изобретенa е в Швейцария през 1834 г. и прави революция в печенето на хляб. Машината разчупяа зърното и отделя зародиша и триците. Тази иновация е помогнала на милиони хора, които страдат от алергии към глутен.

Първият наличен в търговската мрежа обогатен хляб идва през 1930 г. от Continental Baking Company. Wonder Bread е първият хляб, който е предварително нарязан и пуснат на пазара като "обогатен". Предварително нарязаният хляб се превръща в основна храна в домакинството по време на Голямата депресия и Втората световна война и все още се използва днес.

История на хляба - иновации

Съставки в хляба

Хлябът е основна храна, която се прави от брашно и вода. През цялата история хлябът е бил важна част от диетата на много култури. Това е относително проста храна за приготвяне, а рецептата е много гъвкава. Може да се направи от различни съставки, включително пшенично брашно, мая и вода.

В допълнение към основните съставки хлябът трябва да съдържа и течности като вода и масло. Тези течности помагат за комбинирането на съставките и придават на хляба приятна, лека текстура. Тези течности се използват и за втасване на печива, което ги прави бързи и пухкави. Мазнината също придава вкус и нежност на печените изделия. Типичната рецепта за хляб ще изброи всички съставки, които влизат в конкретно ястие. Някои търговски продукти може да имат тайни съставки, които не са използвани в рецептата.

Захарта е друга често срещана съставка в хляба. Маята има ензими, които й позволяват да ферментира без захар, но захарта е необходима за втасване. Освен това допринася за коричката на хляба, като се карамелизира на топлина.

История на хляба - състав

Произход

Често смятаме хляба за модерен хранителен продукт, но това не е така. В исторически план хлябът е играл важна социална и икономическа роля и неговата история е тясно свързана с борбите на най-бедните членове на обществото. Има много различни исторически доказателства, които сочат, че хлябът съществува от векове и хилядолетия и създаването му е сложен процес.

Най-ранните свидетелства за хляб датират от праисторически времена, когато хората са яли счукани зърна. Тези зърна са или печени цели, или смлени на тесто. После от това гъсто тесто се оформя питка и се пече на жар или под стъклен купол.

История на хляба - произход

Съвременни производствени методи

Съвременните методи за производство на хляб имат за цел да повишат качеството и вкуса на хлебните изделия, като същевременно минимизират времето за производство. Тези методи включват рационализиране на процеса на ферментация на дрожди и печене при относително ниски температури за по-кратки периоди. Те също така имат за цел да повишат стабилността на хляба при съхранение, което е изискване в светлината на съвременните системи за дистрибуция.

Развитието на нови технологии в хлебопроизводството е жизненоважно за подобряване на качеството на хляба. Използването на нови техники за нагряване може да подобри твърдостта на трохите, да предотврати загубата на влага и да предотврати разпадането и желатинирането на нишестените гранули. Освен това производството на безглутенови хлябове е важно съображение в нашия глобализиран свят.

Източник: Simid

Copyright © 2024 Chivasdesk. All Right Reserved.
Powered by Bludit - Theme By BlThemes